Merkez bankası’nın karı THY’nin zararı

Yazılar içinde tarafından yazıldı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası

iletişim adresinde devlet kurumlarının kullandığı “gov.tr” ekini kullanıyor.

Yani;
Bir devlet kurumu

Yani Devletin finans işlemlerini yola koyması beklenen Uluslararası alanda da temsil gücü olan bir mekanizma…

Ve
İnternet sitesinin başında slogan olarak

“Merkez Bankasının temel amacı fiyat istikrarını sağlamaktır. “ yazıyor.

Bankanın serlevhasında

“Merkez Bankası 11 Haziran 1930 tarihinde bir anonim şirket olarak kurulmuştur. Banka, İdare Merkezi, Banknot Matbaası ve Şubelerden oluşmaktadır.
Bankanın İdare Merkezi Ankara’dadır. On dokuz Genel Müdürlük ve yirmi bir Şubeden oluşan Bankanın, 2017 yılı sonu itibarıyla 3.730 çalışanı bulunmaktadır.”

yazmaktadır.

Türkiye Cumhuriyeti Hazinesi’nin burada temsil aşamasında bulundurduğu üyeleri olmasına rağmen banka kamu vicdanında hiç bir zaman “yerli ve milli” olmak konusundaki beklentilere cevap verememiştir.

En güçlü olduğu dönemde bile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Merkez Bankası uygulamalarından rahatsız olmasına, bunu gizli ve açık beyan etmesine, bazen de alenen eleştirmesine rağmen hükmeden olamamıştır.

Olmalı mıdır?

Bu da tartışmalıdır.

Bana göre Merkez bankası kendi ilkeleri içinde tam bağımsız olarak milli duyguları ve vatanını öne alan kişiler tarafından Türk insanının menfaatlerini dünya ile entegre eden bir kurum olmalıdır.

Bağımsız olmalıdır.

Tamam

Ama;

Yönetenler Türkiye’li, Türkiye’nin menfaatlerini her şeyin önünde tutan ve siyaset veya başka bir etki ile ilkelerinden ve ülkülerinden vazgeçen kişiler olmamalıdır.

Anonim şirket olmasına rağmen, kanunla yüzde 51’i hazzineye ait olmak zorunda olan Türk insanının ortaklarını tanımadığı bilmediği ve Hazine’ye ait olduğunu sandığı Türkiye Cumhuriyet Merkez bankası,2018 yılını 56 milyar 279 milyon 555 bin 434 lira dönem karı elde etti.

Bilançoya göre TCMB’nin aktifinde 105 milyar 904 milyon 19 bin 148 liralık uluslararası standartta safi gram altın bulunduğu, yabancı para banknotlar hesabında ise 18 milyar 69 milyon 286 bin 283 lira olduğu görüldü.
TCMB’nin 2017 yılında dönem karı 18 milyar 383 milyon 903 bin 389 lira olmuştu.
Şimdi;
Soru şu
Bunca çalkantıyla geçen 2018 yılında, içerden ve dışardan finansal saldırılara uğrayan Türkiye Cumhuriyetinin merkez bankası karını nasıl 3’e katlamıştır.?

Eğer bilanco oyunları yoksa 3 kar fazla kar etmesinin ana sebebleri nelerdir?
Merak ediyorum.
Yine merak ediyorum
Bütün dünya’ya bayrak taşıyıcımız diye övündüğümüz THY, yolcu ve sefer sayılarında rekor kırmasına rağmen 8 milyar zararı nereden üretmiştir?
Açık ve şeffaf olmak ekonominin ilk şartıdır.
Siz açıklanamaz gerekçelerle açıklanması müphem sonuçları insanların yatırımcının önüne koyarsanız ülkenizde yatırımcı bulamazsınız.
Dijital dünya’da sermayenin bir yerden bir başka yere transferinin bir tık mesafede olduğunu düşününce şeffaflık daha da önem arzediyor.
Hatırlatmak istedim.

Bir cevap yazın

Your email address will not be published.

*