Tarım ve sanayide örnek ilçe BİGA

Yazılar içinde tarafından yazıldı

Tarım ve hayvancılığın merkezi Biga bu günlerde bu yıl 12. cisi düzenlenen BİGA FUARI’ ile gündemde…
Kuruluşu çok eskilere dayanan Sultan Alaattin’in beyi Bayboğa tarafından fethedilen Biga, her dönemde ülke ekonomisindeki yerini korudu. Hayvancılık ve süt üretiminin merkezi olan Biga aynı zamanda 109 köyü ile nüfus yoğunluklu bir ilçe…
Anadolu kenti motiflerini her haliyle gösteren Biga kenti ikiye bölen Karabaş ırmağı ve çevresinde oluşmuş kent yerleşim planıyla derli toplu bir şehir görüntüsü veriyor.
Biga Fuarı için davet edildiğimiz şehirde önce bizi hayvanlar karşıladı. 10 günlük’ten 3 yaşına kadar inek, sığır buzağı ve boğalar “En güzel” olmak için yarışıyordu. 8 kategoride cins boğa ve buzağılar kıyasıya yarıştı ve emeklerinin ödüllerini aldılar.
Cuma günü ise Cuma namazından sonra Biga Fuarı’nın açılışı yapıldı. Tarım makinalarından otomobile, yaş ve kuru gıda üretiminden süt ve süt ürünlerine kadar yüzlece üretici malını teşhire koydu, tanıttı. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği denetimindeki fuar geçen yıl fuar alanının çatısı kardan çöktüğü için yapılamamış …
Bu seneki açılışta da TOBB’un sadece çelengi vardı. Yönetim kademesinden kimse açılışa gelmemişti. TOBB adına en yüksek şahsiyet Biga Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı ve TOBB üyesi Şadan Doğan’ dı
Böyle bir fuarı hem de bir ilçede başaran yöneticilere destek olmak, onları yüreklendirmek için daha fazla idareciyi gözlerim aradı.
İl milletvekilleri ve vilayet ve ilçe protokolünün katıldığı açılıştan sonra ziyaretçiler standların arasında ürünleri keşfetmeye, sunulan ürünleri tatmaya ve sanayi ve teknoloji alanındaki yenilikleri görmeye koyuldu.
Yine de Şadan Başkan ile üç gün boyunca berabe olma fırsatı yakaladım.
Titiz, asla teslim olmayan olabilecek en iyi işi hedefleyen vizyon sahibi bir şahsiyet.
Doğtaş ve Kelebek Mobilya’nın sahibiymiş kendisi
5 kardeşi ile şirketlerindeki işleri bölüşmüşler, Biga için, Türkiye için üretiyorlar.
Kendisini, vizyonunu ve şehrine kattıkları için kutluyorum.
Biga başka ilçelere benzemiyor.
Biga’da faaliyet gösteren 6 şirket “Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşu” listesinde…
Bölge insanı alçak gönüllülüğünden ses etmiyor ama Biga’da savunma sanayiine ara mal üreten 16 adet küçük atölye gördüm.
Bence bu çok önemli.
Tarım ürünlerini Biga’da üretip Yunan markasıymış gibi ihraç edenleri de gördüm. Bu da meselenin başka tarafı…
Anadolu’daki Biga örneği gibi şehirleri görünce geleceğe umutla bakabiliyorum.

Bir cevap yazın

Your email address will not be published.

*