O zaman tadından yenmez

Yazılar içinde tarafından yazıldı

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’ın üç hafta önceki Türkiye ziyareti sırasında Ankara ile Washington arasındaki Suriye düğümünü çözmek için kurulması kararlaştırılan ortak çalışma komisyonları ilk toplantılarını Washington’da yapıyor.
Hatırlarsınız Tillerson 1 saat planlanan Erdoğan -Tillerson görüşmesinden 3 saatte çıkamamıştı.
İki gün sürecek toplantılarla ilgili ilk değerlendirme ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert’ten geldi. Amerikalı sözcü, iki ülkenin önünde konuşulması gereken pek çok sorun olduğunu söyledi. Sözcüye göre; iki gün planlanan görüşmeler uzayabilir.
Esas mesele Türkiye’nin dizginlenebilmesidir. Bunun için masa başı ayak oyunları bile yapabilirler. Afrin’e yönelik Zeytindalı harekatımızda bugüne kadar ellerine koz olabicek tek malzeme vermemiş olmamız da çözülmeyi kolaylaştırmıştır.
Kulislerden sızan bilgilere göre Afrin değil Türkiye Menbiç’i müzakere etmektedir. Bunu yaparken de Nato müttefiğine gereken her sözünü söylemektedir. Bu aşamada Irak hükümeti ile ortak PKK’ya karşı harekat ABD’nin canını fazlasıyla sıkmıştır. ABD’nin canı bugünlerde daha da sıkılacaktır. Çünkü Dışişleri Bakanımız Rusya’ya gitti. Lavrow ile bir araya gelecek. Ardından Astana Zirvesi için beraberce Kazakistan’a geçecekler.
ABD’nin esas derdi Türkiye’yi Rusya’dan uzaklaştırmak iken konjoktürel gelişmeler Türkiye’yi Rusya’ya daha çok yakınlaştırmıştır.
ABD’nin en çok canını sıkan olay budur.
Geçtiğimiz hafta Karadeniz’e bir uçak gemisinin üstüne dinleme cihazı yerleştirerek gönderen ABD Rusya’nın sinyal bozucularını aşamamış ve başarısız olarak Karadenizi terketmiştir.
Bunlar ABD adına kolay hazmedilecek şeyler değil. Hele hele bir de İbadi’nin Türkiye ile işbirliği yapıp PKK’ya karşı operasyon yaptığını düşünün.
Afrin’i temizleyen ÖSO ile TSK’nin Menbiç’i teslim aldığını, Sincar ve Kandilin de devreden çıkarıldığını, oraların yerle yeksan edildiğini düşünün
Tadından yenmez.

Bir cevap yazın

Your email address will not be published.

*