Anne ve baba’ya saygı
Anne baba hukuku diğer hukukların önünde muhasebe edilecek, rabbimiz tarafından hesabı sorulacak olandır.
Cenab-ı Hak Kur’an-ı Kerim’de
“Rabbın hüküm verdi ki: On’dan başkasına sakın tapmayın; ana-babanıza karşı iyi davranın. Eğer ana-babadan biri, ya da ikisi yanında ihtiyarlarsa sakın onlara “of!.. Bıktım usandım” deme; -onlara sözün tatlısını, ve gönül alıcısını söyle. Onlara acıyarak alçsak gönüllülük kanadını (yerlere kadar) indir ve “Yarab, önler beni çocukken nasıl büyüttüler ise sen de kendileni öylece esirge” Rabbımız, içinizden geçenleri en iyi bilendir. Eğer siz iyi olursanız şüphesiz ki, Allah kendine yönelenleri (ve bol bol tövbe edenleri) affedicidir.”
Buyurmaktadır.
Dikkat buyurulursa Allaha ve resülüne itaat ile Anne babaya ihsan etmeyi ayni emir kipi içinde kaydetmekte, önemini bizlere anlatmaktadır.
Resulü zişan efendimiz buyurdu ki;
“İyilik yaparak anne ve babasını memnun eden kimse, Allah’ı memnun etmiş olur. Anne ve babasını daraltan kimse, Allah’ı darıltmış olur.”
Yine
“Anne ve baba hakkında Allah’ın emirlerine itaat edip onları memnun etmeye çalışan kimse için cennette iki kapı, birini memnun eden kimse için ise bir kapı açılır.”
Resulullah Uhud savaşı hazırlıkları sırasında savaşa katılmak steyen bir sahabeye kimin kimsen var mı? dedikten sonra, sadece bakıma muhtaç bir anam var. cevabını alınca
“Sen git annenin hizmetlerini gör. Senin için cihad annene hizmet etmektir” buyurur ve onu savaşa gidecek sahabenin sınıfına dahil etmez.
“Ana babaya itaat etmek, cihada katılmak kadar sevaptır.” buyurarak gelecek nesillere örnek bir davranış gösterir.
Anne babaya karşı kişi nasıl davranırsa çocuklarından aynı muameleyi görür. Annesine hal hatır sormayanın gelecekte hatırı sorulmayacaktır.
Bu mealde Resülüllahın hadisi şerifi şudur.
“Anne ve babanıza itaat ediniz ki, çocuklarınızda size itaat etsin. Başka kadınlara karşı namuslu olunuz ki, karınız da size karşı namuslu olsun.”
Bütün bunları neden gündeme taşıdığımı sormayın.
Gördüm ki toplumumuzda aile kurumu ve anne babaya itaat konusunda çok geri kalmışız.
Çevremde onca zelili insanlar gördüm ki; anne babasına “Nasılsın” diyemeyecek kadar aciz ve merhamet fakiridirler.
Sadece Allahın emirleri ve peygamberimizin bu konudaki hadislerini aktararak uyarma görevimi yapmış olmayı umuyorum.
“Anne babanız veya ikisinden birisi yanınızda kocarsa ona Öff bile demeyin” ayeti celilesini, rabbimizin emrini sizlere tekrar hatırlatıyor, sizi rabbime emanet ediyorum.