23 Nisan’ın anlamı

Yazılar içinde tarafından yazıldı

23 Nisan 1920’de ilan edilen Cumhuriyetimiz 1927 yılında Milli Hakimiyet ve Çocuk Bayramı olarak kutlanmaya başlamış, kanunu ise 1937 yılında çıkmıştır.

Dünya’da ilk ve tek Çocuk Bayramı olarak bugün ile övünç duyuyoruz.

Bu başka

Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün bir kaç arkadaşına ‘Yarın Cumhuriyeti ilan ediyoruz’ sözüyle başlayan eylemin adı ‘MİLLİ HAKİMİYET’ ve küllerinden doğan genç Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşunun ilanı ve yeni Türkiye’nin ayak izleridir.  Fiili olarak başta Himaye-i Etfal Cemiyeti nezaretinde kutlanan  TBMM’nin kuruluşu 1927’den Milli Hakimiyet ve Çocuk Bayramı’dır. Yukarıda zikrettiğim gibi kanunu 1937 yılında çıkmıştır.

Bunları bilmeden başka ahkamları kesmek cahillerin işidir.

Ben o duruma düşmek istemem.

Cumhuriyeti ilan etmeye karar veren Mustafa Kemal 6 maddeden oluşan bir tamim yayınlıyor.

TBMM Başkanı İsmail Kahraman bu 6 maddeyi İlk Meclis binasında düzenlenen törende sıraladı.

Bazı Atatürkçü geçinenlerin mutlu olmayacağı o tamimde Mustafa Kemal Ertesi gün Cuma mübarek gün ittihazıyla ‘Hacı Bayram-ı Veli Camiinde kılınacak Cuma namazının ardından Cumhuriyetin dualarla açılacağını’ ifade ediyor.

Yetmiyor

Cumhuriyetin ilanıyla birlikte yurdun dört bir yanında insanların  Kur’an hatimleri okumasını,  Salavat-ı Şerifler ,mektubat-ı Rabbani hatimleriyle ve kurbanlar kesilerek Allah’a hamdu senalar edilmesini talimatlıyor.

Bu minval üzere açılan bir Kurucu Meclis’in Cuma namazından sonra dualarla Cumhuriyeti ilan etmesi birilerinin kafasını temizlemelidir.

Efendim

‘Mustafa Kemal diktatörce karar vermiş, onun seramonisini de ilk meclisin üyelerinin aşırı dindar olduğu için onların hoşuna gidecek şekilde dizayn ederek hoş görünmek istemiştir’

diyen akılsızlara ben sadece

‘Tarihi vak’alara bakın. Bu böyle gerçekleşmiş. Sebebi, düşüncesi veya sizin zihin okuma ritüelleriniz beni enterese etmez. Onlara kulak asmam’ diyorum

İlk Meclis binasındaki törenlerde  şimdiki TBMM Başkanı sayın İsmail Kahraman bu tamimi madde madde okudu. Gönül isterdi ki o belgeyi TBMM’nin sitesine de koydursun.

Ama o siteye kendi konuşmasını haber yaptırıp koydurmuş. Aslolan böyle tarihi bir belgeyi kendi haberine tercih etmek olmalıydı.

İsmail Kahraman o konuşmasını şu cümlelerle bitirdi.

‘Bizi millet yapan değerlerimize sahip çıktığımızda 23 Nisan 1920 günü Ankara’da Hacı Bayram Veli Camisi’nde kılınan cuma namazının ardından dualarla açılışı yapılmış bulunan Birinci Meclis’in ruhuna da sahip çıkmış oluruz. Başkent İstanbul başta olmak üzere güneyden, kuzeyden ve batıdan işgal altına alınmış olan memleketin evlatlarının Allah’tan başka iltica edecek makamları ve milletten başka dayanacak kuvvetleri yoktu. Onlar için parola istiklal, işaret şehadetti.”

Dedim ya bu sözler yerine  o tamimin aslını oraya koydursa daha doğru yapardı. Tarihe not düşerdi. Bir çok Atatürkçü geçinen vatandaşların da hezeyanlarına cevap vermiş olurdu.

Gelelim şimdi kutlama meselesine;

Güneydoğuda devam eden nazik durum dolayısıyle bu yıl törenler iptal edilmiş

Böyle diyor Atatürkçüler

İptal edilen sadece TBMM’de akşam yapılan resepsiyondur.

Onun dışında geçmiş yıllardaki çocukların bir günlüğüne ‘BAŞBAKAN’ veya CUMHURBAŞKANI’ VALİ’ MÜDÜR olması ihmal edilmedi.

Ayrıca 81 ilden başarılı çocuklar törenlere çağrılarak taltif edildi. TBMM’de ve ANITKABİR’de törenler aynen icra edildi. İlk Meclis binasındaki çok önemsediğim tören yapıldı.

Yetmedi

Çankaya Köşkü’nde Başbakan Çocuk Şenliği yaptı.

Hem de çok yoğun bir programı, Merkel gibi bir konukla Suriyeliler ziyareti varken…

İptal edilen TBMM’deki resepsiyon bu kutlamaların eksik tarafı.

Allah aşkına söyleyin o resepsiyonun politik dedikodudan başka ne işe yarıyor?

Bırakın olmayıversin.

Gerekçemiz olmasa bile bu resepsiyonlar bundan sonra da yapılmamalı, kutlamalar bu yılın programı çerçevesinde icra edilmeli.

Bir de söylemeden edemeyeceğim hadise Cumhuriyet Gazetesinin Ankara’da yaptığı kutlama…

Arkadaşlar o kadar sapıttılar ki Ak Parti ve Erdoğan düşmanlığını ‘Ben onların yaptığının aksini, yapmadıklarını yapıyorum’ demeye geliyorlar.

Bu kutlamada Kılıçdaroğlu var. Bazı belli arkadaşlar var.

Bunlar beni şaşırtmadı.

Ama

MHP liderliğine aday olan ve kendisi de Türkmen olduğu için övünen  Sinan Ogan bu resepsiyona gitti.

Türkmenlere bomba yağdıran Esed ve Rusya yanında Türkmenlere karşı yayın yapan Cumhuriyet ceridesi ve onun Genel Yayın Müdürü Can Dündar’ı kutladı.

Ülkücü dediğin ilkeli kişidir.

Sen bu ilkesel prensiplerinle MHP’ye genel başkan veya yönetici değil, ancak Iğdır’da bakkal dükkanı başkanı olursun.

Bir cevap yazın

Your email address will not be published.

*